Pagini

marți, 28 septembrie 2010

Garabombo invizibilul

"Garabombo invizibilul" este al doilea cant din balada lui Scorza despre eliberarea taranilor din Yanahuanca si urmeaza imediat dupa Bat tobele pentru Rancas.


Lumea ramane la fel de fabuloasa si aici, stransa intr-un mod aproape caraghios intre neputinta si transformari magice. Este vorba despre o lume simpla, despre niste oameni fata de care nu se pot concepe altii mai saraci, dar care este vizitata din cand in cand de forte colosale, de un destin istoric ce se intrupeaza in personaje marginale, dar care ajung sa te orbeasca cu vapaia si sclipirea lor. Garabombo era bolnav de invizibilitate. De unde venise aceasta veste ca un traznet? A stat trei zile la usa prefectului cu o plangere si nu l-a vazut nimeni. Dupa trei zile a intrat inauntru si a inceput a vorbeasca. Trei ceasuri. Nimeni nu l-a vazut si nu l-a auzit. Deci in mod cert era invizibil...Unii spuneau ca boala ar putea fi vindecata cu untura de caine. I-a trecut insa numai dupa vreo trei ani de puscarie.

Dar si mai emotionant este Remigio "autenticul, si viceversa", intelectualul ghebos si schiop, care trimitea scisori zilnic in stanga si in dreapta, la autoritati, pentru ca la un moment dat, dupa ani de asteptare sa primeasca raspuns si sa fie primit chiar de doctorul Montenegro, cel care oprise soarele si luna pe cer! Peste noapte Remigio se metamorfozeaza intr-un print, cel mai frumos om din lume, in fata caruia se pleaca toti mosierii... Sa nu uitam nici de momentul in care locuitorii din Chinche isi incurca urechile intre ei dupa ce primesc o bataie strasnica.

Si odata incurcate ies la iveala atatea lucruri, caci pavilioanele firave auzisera multe la viata lor... Sa nu uitam nici de Maca Albornoz, cea care stralucea si incalzea mai tare ca soarele, aici, la 5.000 de metri inaltime si din pricina careia se porneste un adevarat razboi civil... Dar toate aceste intamplari sunt de nepovestit. Invalmaseala lor, savoarea lor si farmecul nu pot fi gasite decat in aceasta carte unica in felul ei, inspirata parca de un fel straniu de a curge al istoriei. Este regretabil ca aceasta serie de balade nu a mai fost reeditata.

Garabombo invizibilul
Manuel Scorza
Editura Univers, 1976
Trad.: Angela Teodorescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Promovare

ClickLink.ro Descopera